На фона на наближаващите избори управляващите се втурнаха да поправят сътворени от

...
На фона на наближаващите избори управляващите се втурнаха да поправят сътворени от
Коментари Харесай

ДАНС сама ще търси собствениците на фирмите в Търговския регистър

На фона на наближаващите избори ръководещите се втурнаха да поправят сътворени от тях бюрократични безумия. Във вторник ГЕРБ разгласи, че отстранява задължението компании, фондации и свободни професии да пращат в ДАНС своите вътрешни правилници, в които разказват по какъв начин се борят с прането на пари. В сряда пък Народното събрание изненадващо освободи доста предприятия от тегобата да подават в Търговския указател заявления кои са " действителните " им притежатели. Това е ново законово обвързване - също обвързвано с ограниченията против мръсните пари, което би трябвало да се извърши до 31 май.   
В момента условието за обявление на крайните притежатели важи за всички компании, в които капиталът се държи от юридически, а не от физически лица. Според гласуваната към този момент смяна отсега нататък това няма да е належащо, в случай че данните за притежателите по този начин или другояче попадат в българските регистри - БУЛСТАТ, Търговския указател или Регистъра на лицата с нестопанска цел. С други думи, декларирането остава обвързване единствено за компаниите, чиито притежатели са задгранични юридически лица.  

Тази законова корекция се прави експресно и минава през " задния вход "   - вкарана е в преходните и заключителните разпореждания на различен ремонтиран сега закон - за оръжията и боеприпасите, който в сряда пленарната зала гласоподава дефинитивно. Подобни маневри са към този момент одобрена нездравословна процедура. Най-лошото е, че държавното управление и депутатите създават некачествена продукция, която след това под рецензии и напън се постанова постоянно да поправят, при което и бизнесът, и жителите към този момент мъчно се ориентират в измененията.
През последните две години бяха въведени нови условия към бизнеса за разказване и обявление на какви ли не данни и условия, които доведоха до големи опашки пред офисите на Агенцията по вписванията и предизвикваха претоварване и сривове на осведомителната система на Търговския указател. От 2017 година търговците без активност бяха освободени от издание на годишни финансови доклади, само че за сметка на това до 31 март те би трябвало да подават в Търговския указател специфична декларация, че не работят. Така близо 180 000 притежатели на " спящи " предприятия извиваха опашки пред гишетата на агенцията в последните дни на март.

По закона за ограниченията против прането на пари бизнесът, юристи, счетоводни адвокатски фирми и мн. други трябваше да напишат и внесат при започване на годината в ДАНС проекти за образование на фрагментите си по какъв начин да разпознават съмнителни сделки и преводи. Това провокира големи опашки пред ДАНС, която се оказа затруднена да посрещне напора и да обработва прииждащите документи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР